Sklepy oferują nam nieograniczoną ilość produktów, w różnych wariacjach kolorystycznych i kształtach. Nie inaczej jest z akcesoriami kuchennymi, które mają nie tylko doskonale wyglądać, ale i wyjątkowo dobrze sprawdzić się w kuchni.
Jakie materiały znajdziemy w kuchni?
Materiały kuchenne są wykonywane z różnych tworzyw. Będzie to przede wszystkim plastik, nylon, drewno, stal nierdzewna i silikon. Ich wybór zależy głównie od preferencji użytkownika, choć najczęściej zwraca się uwagę na ich przeznaczenie oraz funkcjonalność, np. wybierając łopatkę do naleśników, skupiamy się na tym, aby nie rysowała ona powierzchni patelni. Rzadko zastanawiamy się nad tym, czy dany materiał będzie odpowiedni dla naszego zdrowia. Ponadto przybory wykonane ze stali nierdzewnej bądź drewna są znacznie droższe niż te wykonane z plastiku i nylonu.
Uznaje się, że najbezpieczniejszymi materiałami w kontakcie z żywnością jest szkło, ceramika, stal nierdzewna, a także nieprzetworzone drewno i bawełna. Oczywiście, to nie znaczy, że teraz powinniśmy wyrzucić z domu wszystkie przedmioty wykonane z tworzyw sztucznych – raczej ich wymianę warto rozważyć, gdy te ulegną zniszczeniu bądź stracą swoją użyteczność.
Toksyczne akcesoria?
Coraz częściej jednak zwraca się uwagę nie tylko na kwestie wizualne i cenowe, ale o jakość i bezpieczeństwo materiałów. Wskazuje się, że źródłem niebezpiecznych substancji, które przedostają się do organizmu wraz z pożywieniem, mogą być plastikowe przedmioty, takie jak: deski do krojenia, przedmioty posiadające nieprzywierające powłoki czy folia aluminiowa. W przypadku przedmiotów bambusowych np. jednorazowych kubków i talerzy prawdopodobne jest, że zostały połączone za pomocą kleju melaminowego, który po trafieniu do organizmu człowieka może mu poważnie zaszkodzić. Taki wypełniacz migruje do żywności i może uwalniać rakotwórcze formaldehydy, tym samym uszkadzając pęcherz moczowy, nerki i wywołując alergie.
Do produkcji akcesoriów nieprzylegających, odpornych na tłuszcz, wodę czy brud, a więc powłok przedmiotów kuchennych i opakowań dodaje się PFOA, PFC, PFAS i fluorowęglowodory. Te związki mogą prowadzić do raka i uszkodzenia wątroby, dlatego najlepiej unikać materiałów nimi powlekanych. W przypadku silikonu uznaje się, że jest on bezpieczny, jeśli został utwardzony termicznie, a więc ogrzewany ok. 4 godziny w temp. 200 stopni przed pierwszym użyciem, jednak nie zawsze producenci postępują w ten sposób. Tym samym warto samemu utwardzić produkty zakupione w sklepie, jednak w wielu przypadkach może się okazać, że narzędzie oznaczone jako sylikonowe, wcale takie nie jest. Przede wszystkim dlatego, że formy z silikonu nie ulegają stopieniu. Aluminium może okazać się szczególnie niebezpieczne w kontakcie z kwaśną żywnością, dlatego lepiej również go unikać.
Co warto wybrać?
Jeśli stoimy przed wyborem wyposażenia do kuchni, warto zwrócić uwagę na przedmioty wykonane ze stali, drewna i ewentualnie bambusu. Stal może rysować powierzchnie, dlatego swoje zastosowanie powinna znaleźć wyłącznie do garnków, patelni stalowych bądź żeliwnych niemających dodatkowych powłok. Zamiast powszechnego silikonu możemy wykorzystać akcesoria do pieczenia wykonane z ceramiki, gliny i szkła żaroodpornego. A do przechowywania żywności użyć szklane, metalowe, ceramiczne bądź drewniane pojemniki.
Jako deski do krojenia, łopatki do przewracania itd. wybierzmy akcesoria wykonane z drewna i bambusu. Gdy odpowiednio o nie zadbamy, z pewnością nie będą zagrażać naszemu zdrowiu. Po pierwsze, drewno można olejować np. olejem lnianym bądź rzepakowym w celu zabezpieczenia, dzięki czemu nie będzie chłonęło soków z potraw i wody. Przedmiotów drewnianych lepiej nie pozostawiać w wodzie lub w garnku z potrawą, tylko niezwłocznie umyć i wysuszyć. W przypadku ich lekkiego zużycia można rozważyć usunięcie zniszczonej warstwy za pomocą papieru ściernego, po czym trzeba będzie je zaolejować.
Świadomi konsumenci
Udając się na zakupy, to my decydujemy o tym, jakie materiały trafią do naszej kuchni, a także jakie substancje mogą dostać się do organizmu. Świadome zakupy warto robić nie tylko dla własnego zdrowia, ale i dla całej planety. Dawniej, w kuchniach dziadków czy babć, nie było mowy o znalezieniu plastikowych akcesoriów czy silikonowych foremek. Obecnie z każdej strony jesteśmy otaczani materiałami sztucznymi, które z naturą niewiele mają wspólnego. To, jakich dokonamy wyborów, zależy wyłącznie od nas.