Na rynku pojawia się coraz więcej urządzeń określanych mianem airfryerów, czyli frytownic beztłuszczowych. Rodzi się jednak pytanie, co takiego w sobie ma ten sprzęt i czy faktycznie może się okazać idealnym urządzeniem do naszych kuchni? Przed zakupem warto zastanowić się, jak działa taki sprzęt i czy odpowie na nasze potrzeby.
Jak działa airfryer?
Airfryer to urządzenie kuchenne, które pozwala na przygotowanie potraw, podobnych do tych smażonych w głębokim tłuszczu, z tą różnicą, że wykorzystując przy tym znikomą ilość tłuszczu.
Swoją funkcjonalnością może przypominać klasyczny piekarnik – zazwyczaj składa się z izolowanej obudowy, która ma utrzymywać ciepło oraz komory grzewczej, w której znajduje się element grzewczy oraz wentylator rozprowadzający gorące powietrze. W środku znajdziemy specjalny pojemnik do umieszczania produktów, zwykle bardzo łatwy do wyjęcia, a także do utrzymania czystości. Do obsługi służy specjalny panel sterowania (często dotykowy), który pozwala na wybranie określonej temperatury bądź programu dedykowanego do przygotowania wybranych potraw.
Główne zalety airfryera
Wśród głównych zalet można wymienić szybkość przygotowania potraw – urządzenie praktycznie od razu po włączeniu nagrzewa się do wybranej temperatury. Ponadto sprzęt jest energooszczędny, w porównaniu do użytkowania piekarnika, a przy tym pozwala na przygotowanie zdrowszych potraw w porównaniu do klasycznie smażonych na głębokim tłuszczu.
Czym różnią się miedzy sobą frytownice beztłuszczowe?
Można wymienić kilka głównych różnić między urządzeniami dostępnymi na rynku.
Pierwszą z nich jest zakres temperatur. Sprzęty mogą osiągać minimalną temperaturę od 35 stopni do 240 stopni Celsjusza. Tym samym, za sprawą tych urządzeń można również utrzymywać ciepło potraw, suszyć żywność, podgrzewać, wstępnie rozmrażać, a także piec i grillować.
Dalej, podstawowe urządzenia są wyposażone w jedną grzałkę (górną), jednak na rynku można znaleźć również sprzęty, które mają grzałkę również na dole.
Typowe frytownice mają jeden główny pojemnik, jednak zdarzają się frytownice dwukomorowe (z jedną większą i drugą mniejszą lub dwóch o takiej samej pojemności) bądź takie, które w miarę potrzeb można połączyć i traktować jako jeden duży pojemnik.
Ile kosztuje tego typu sprzęt?
Ceny sprzętu wahają się od ok. 200 zł do nawet 1500 zł. W zależności od pojemności misy, dostępności funkcji, zakresu temperatur, a także dodatkowych akcesoriów, jednakże sposób ich działania nie rożni się w znaczący sposób.
Jakie potrawy można przygotować we frytownicy beztłuszczowej?
We frytownicy z łatwością przygotujemy wiele przekąsek, takich jak: frytki, chipsy, czy potrawy z ciasta francuskiego.
Airfryer świetnie się sprawdzi do przyrządzenia mięs i ryb, a w szczególności kurczaka w panierce, kotletów, steków czy mięs w marynatach. Dalej, będziemy mogli go wykorzystać do grillowania warzyw, a także pieczenia ciast. Wiele z urządzeń ma dedykowaną aplikację, która pozwoli na wyszukanie interesujących nas potraw oraz określenie temperatury i długości przygotowania. Oprócz aplikacji istnieje wiele grup w serwisie Facebook, gdzie ludzie dzielą się swoimi przepisami. Można je również znaleźć na Youtubie oraz platformie Tik Tok i Instagram.
To, czy ten sprzęt okaże się dla nas przydatny, zależy przede wszystkim od naszych potrzeb i preferencji. Jeśli zależy nam na szybszym przygotowaniu potraw, a przy tym wykorzystaniu mniejszej ilości tłuszczu, warto rozważyć jego zakup, jednakże swoją funkcjonalnością bardzo przypomina klasyczny piekarnik, który większość z nas ma w swoim domu.