czwartek, 4 grudnia, 2025
  • O nas
  • Redakcja
  • Kontakt z nami
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Portal dla Seniorów
  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Artykuły
    • Seniorzy inspirują
    • Podróże
    • Kultura
    • Sport i zdrowie
    • Bezpieczeństwo
  • Porady
Kontakt
Portal dla Seniorów
  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Artykuły
    • Seniorzy inspirują
    • Podróże
    • Kultura
    • Sport i zdrowie
    • Bezpieczeństwo
  • Porady
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Portal dla Seniorów
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki

Akcesoria kuchenne – z czego powinny być wykonane?

2024-10-10
w Artykuły, Zdrowie i uroda
Czas czytania: 3 min
A A
0
Akcesoria kuchenne – z czego powinny być wykonane?

Sklepy oferują nam nieograniczoną ilość produktów, w różnych wariacjach kolorystycznych i kształtach. Nie inaczej jest z akcesoriami kuchennymi, które mają nie tylko doskonale wyglądać, ale i wyjątkowo dobrze sprawdzić się w kuchni.

Jakie materiały znajdziemy w kuchni?

Materiały kuchenne są wykonywane z różnych tworzyw. Będzie to przede wszystkim plastik, nylon, drewno, stal nierdzewna i silikon. Ich wybór zależy głównie od preferencji użytkownika, choć najczęściej zwraca się uwagę na ich przeznaczenie oraz funkcjonalność, np. wybierając łopatkę do naleśników, skupiamy się na tym, aby nie rysowała ona powierzchni patelni. Rzadko zastanawiamy się nad tym, czy dany materiał będzie odpowiedni dla naszego zdrowia. Ponadto przybory wykonane ze stali nierdzewnej bądź drewna są znacznie droższe niż te wykonane z plastiku i nylonu.

Uznaje się, że najbezpieczniejszymi materiałami w kontakcie z żywnością jest szkło, ceramika, stal nierdzewna, a także nieprzetworzone drewno i bawełna. Oczywiście, to nie znaczy, że teraz powinniśmy wyrzucić z domu wszystkie przedmioty wykonane z tworzyw sztucznych – raczej ich wymianę warto rozważyć, gdy te ulegną zniszczeniu bądź stracą swoją użyteczność.

Toksyczne akcesoria?

Coraz częściej jednak zwraca się uwagę nie tylko na kwestie wizualne i cenowe, ale o jakość i bezpieczeństwo materiałów. Wskazuje się, że źródłem niebezpiecznych substancji, które przedostają się do organizmu wraz z pożywieniem, mogą być plastikowe przedmioty, takie jak: deski do krojenia, przedmioty posiadające nieprzywierające powłoki czy folia aluminiowa. W przypadku przedmiotów bambusowych np. jednorazowych kubków i talerzy prawdopodobne jest, że zostały połączone za pomocą kleju melaminowego, który po trafieniu do organizmu człowieka może mu poważnie zaszkodzić. Taki wypełniacz migruje do żywności i może uwalniać rakotwórcze formaldehydy, tym samym uszkadzając pęcherz moczowy, nerki i wywołując alergie.

Do produkcji akcesoriów nieprzylegających, odpornych na tłuszcz, wodę czy brud, a więc powłok przedmiotów kuchennych i opakowań dodaje się PFOA, PFC, PFAS i fluorowęglowodory. Te związki mogą prowadzić do raka i uszkodzenia wątroby, dlatego najlepiej unikać materiałów nimi powlekanych. W przypadku silikonu uznaje się, że jest on bezpieczny, jeśli został utwardzony termicznie, a więc ogrzewany ok. 4 godziny w temp. 200 stopni przed pierwszym użyciem, jednak nie zawsze producenci postępują w ten sposób. Tym samym warto samemu utwardzić produkty zakupione w sklepie, jednak w wielu przypadkach może się okazać, że narzędzie oznaczone jako sylikonowe, wcale takie nie jest. Przede wszystkim dlatego, że formy z silikonu nie ulegają stopieniu. Aluminium może okazać się szczególnie niebezpieczne w kontakcie z kwaśną żywnością, dlatego lepiej również go unikać.

Co warto wybrać?

Jeśli stoimy przed wyborem wyposażenia do kuchni, warto zwrócić uwagę na przedmioty wykonane ze stali, drewna i ewentualnie bambusu. Stal może rysować powierzchnie, dlatego swoje zastosowanie powinna znaleźć wyłącznie do garnków, patelni stalowych bądź żeliwnych niemających dodatkowych powłok. Zamiast powszechnego silikonu możemy wykorzystać akcesoria do pieczenia wykonane z ceramiki, gliny i szkła żaroodpornego. A do przechowywania żywności użyć szklane, metalowe, ceramiczne bądź drewniane pojemniki.

Jako deski do krojenia, łopatki do przewracania itd. wybierzmy akcesoria wykonane z drewna i bambusu. Gdy odpowiednio o nie zadbamy, z pewnością nie będą zagrażać naszemu zdrowiu. Po pierwsze, drewno można olejować np. olejem lnianym bądź rzepakowym w celu zabezpieczenia, dzięki czemu nie będzie chłonęło soków z potraw i wody. Przedmiotów drewnianych lepiej nie pozostawiać w wodzie lub w garnku z potrawą, tylko niezwłocznie umyć i wysuszyć. W przypadku ich lekkiego zużycia można rozważyć usunięcie zniszczonej warstwy za pomocą papieru ściernego, po czym trzeba będzie je zaolejować.

Świadomi konsumenci

Udając się na zakupy, to my decydujemy o tym, jakie materiały trafią do naszej kuchni, a także jakie substancje mogą dostać się do organizmu. Świadome zakupy warto robić nie tylko dla własnego zdrowia, ale i dla całej planety. Dawniej, w kuchniach dziadków czy babć, nie było mowy o znalezieniu plastikowych akcesoriów czy silikonowych foremek. Obecnie z każdej strony jesteśmy otaczani materiałami sztucznymi, które z naturą niewiele mają wspólnego. To, jakich dokonamy wyborów, zależy wyłącznie od nas.

Tagi: akcesoriaakcesoria kuchennegotowaniekuchniaplastikseniorseniorzyzdrowie
UdostępnijTweet

Powiązane Artykuły

Przed świętami szukamy elastycznych sposobów na dodatkowy dochód. Sprzedaż bezpośrednia wraca do łask jako łatwo dostępny model dorobienia
Aktualności

Przed świętami szukamy elastycznych sposobów na dodatkowy dochód. Sprzedaż bezpośrednia wraca do łask jako łatwo dostępny model dorobienia

Zbliżający się okres świąteczny wiąże się dla wielu rodzin z dodatkowymi wydatkami na prezenty, przygotowania, podróże i domowe przyjęcia. Dla...

2025-12-03
Zimowe oszczędzanie energii bez marznięcia — praktyczny plan dla seniora mieszkającego samemu
Aktualności

Zimowe oszczędzanie energii bez marznięcia — praktyczny plan dla seniora mieszkającego samemu

Zimą dom staje się miejscem, w którym spędzamy najwięcej czasu, a jednocześnie największym pożeraczem energii. Wielu seniorów boi się zimowych...

2025-12-02
„Na co niby za późno? Jeśli chcesz pisać to pisz. Prawdziwa satysfakcja smakuje dopiero przy słowie KONIEC” – rozmowa z Bożeną Mazalik, autorką Kryminalnych przypadków Matyldy
Seniorzy inspirują

„Na co niby za późno? Jeśli chcesz pisać to pisz. Prawdziwa satysfakcja smakuje dopiero przy słowie KONIEC” – rozmowa z Bożeną Mazalik, autorką Kryminalnych przypadków Matyldy

Z wykształcenia umysł ścisły, z natury humanistka. Tak można krótko opisać Bożenę Mazalik, choć to ledwo muska jej życie. Kilka...

2025-12-01
Zimowa depresja u seniorów – jak przetrwać krótkie, szare dni
Aktualności

Zimowa depresja u seniorów – jak przetrwać krótkie, szare dni

Nawet 1 na 5 seniorów doświadcza zimowej depresji, często o tym nie mówiąc. Spadek energii, brak motywacji i smutek mogą...

2025-11-26
Następny artykuł
Portal ,,tojasenior” oficjalnym patronem medialnym akcji!

Portal ,,tojasenior" oficjalnym patronem medialnym akcji!

Ćwiczenia w wodzie – czy będą odpowiednie dla seniorów?

Ćwiczenia w wodzie - czy będą odpowiednie dla seniorów?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zaobserwuj nas

Fundacja Przyszłość Pokoleń

Polecamy dla Ciebie

Pięć miejsc turystycznych, do których dojedziesz pociągiem z Wrocławia

Pięć miejsc turystycznych, do których dojedziesz pociągiem z Wrocławia

2025-02-14
Cyfrowi, ale samotni – nowy raport Fundacji SeniorApp o kondycji polskich seniorów nie pozostawia złudzeń

Cyfrowi, ale samotni – nowy raport Fundacji SeniorApp o kondycji polskich seniorów nie pozostawia złudzeń

2025-10-31
Czym są clickbaity?

Czym są clickbaity?

2024-10-09
Seniorzy w Polsce wciąż niewidoczni – nowe badanie Fundacji SeniorApp ujawnia ich realne problemy

Seniorzy w Polsce wciąż niewidoczni – nowe badanie Fundacji SeniorApp ujawnia ich realne problemy

2025-09-06

Dla Twojego bezpieczeństwa

Portal dla Seniorów

Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego, w ramach Rządowego Programu Wspierania Rozwoju Organizacji Poradniczych na lata 2022-2033

Sprawdź również

Przed świętami szukamy elastycznych sposobów na dodatkowy dochód. Sprzedaż bezpośrednia wraca do łask jako łatwo dostępny model dorobienia

Zimowe oszczędzanie energii bez marznięcia — praktyczny plan dla seniora mieszkającego samemu

„Na co niby za późno? Jeśli chcesz pisać to pisz. Prawdziwa satysfakcja smakuje dopiero przy słowie KONIEC” – rozmowa z Bożeną Mazalik, autorką Kryminalnych przypadków Matyldy

Zimowa depresja u seniorów – jak przetrwać krótkie, szare dni

Social Media

Facebook
Twitter
Instagram

Fundacja Przyszłość Pokoleń

kontakt@przyszloscpokolen.pl
+48 576 100 720
ul. Grodzka 7,
50-115 Wrocław

© 2024 tojasenior.pl - Grupa B Media

  • Strona Główna
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
  • Deklaracja dostępności
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Artykuły
    • Seniorzy inspirują
    • Podróże
    • Kultura
    • Sport i zdrowie
    • Bezpieczeństwo
  • Porady
O nas
Redakcja
Kontakt z nami
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień dostępu

Narzędzia ułatwień dostępu

  • Zwiększ tekstZwiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Skala szarościSkala szarości
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • Negatywny kontrastNegatywny kontrast
  • Jasne TłoJasne Tło
  • Linki podkreśloneLinki podkreślone
  • Czytelna czcionkaCzytelna czcionka
  • Resetuj Resetuj