Zima zaskakuje każdego roku, wchodzisz na chodnik i nagle stajesz się mistrzem baletu na lodzie. A kiedy w końcu wracasz do domu, marznie Ci nos i palce u stóp. W średniowieczu ludzie pili napary z dzikiej róży, żeby przetrwać zimę bez przeziębień. Dziś mamy leki, a co z naturalnym wspomaganiem organizmu? Niektóre napary potrafią działać jak naturalny booster zdrowia, rozgrzewają ciało i wzmacniają odporność.
1. Herbata z imbirem i cytryną
Napar z imbiru rozgrzewa i poprawia krążenie krwi, działa przeciwzapalnie i wspomaga odporność, łagodzi mdłości i wspomaga trawienie, a imbir był wykorzystywany w Chinach już ponad 2000 lat temu nie tylko jako przyprawa, ale także jako lek na przeziębienie i problemy trawienne.
Przepis:
-
1 plaster świeżego imbiru
-
1/2 cytryny
-
1 łyżeczka miodu
-
250 ml wrzątku
Parzymy imbir 5–7 minut, dodajemy sok z cytryny i miód.

2. Napar z cynamonem i goździkami
Cynamon poprawia krążenie i podnosi temperaturę ciała, a goździki działają antybakteryjnie i wspierają odporność, dodatkowo napar wspomaga trawienie i łagodzi wzdęcia. Warto dodać, że goździki były tak cenne w średniowieczu, że ich handel był kontrolowany przez państwa, a w Europie stały się symbolem bogactwa.
Przepis:
-
1 laska cynamonu
-
3–4 goździki
-
250 ml wrzątku
-
Miód do smaku
Parzymy 5–10 minut, opcjonalnie dodajemy plaster pomarańczy.

3. Herbata z owoców dzikiej róży
Napar z dzikiej róży jest bogaty w witaminę C, dzięki czemu wzmacnia odporność, zawiera antyoksydanty wspierające układ krążenia, działa delikatnie moczopędnie i wspomaga trawienie, a w średniowiecznej Europie był stosowany jako „eliksir zdrowia”, szczególnie w okresie zimy, aby chronić przed przeziębieniami.
Przepis:
-
1 łyżka suszonych owoców dzikiej róży
-
1 plaster suszonego jabłka
-
Skórka z 1/2 pomarańczy
-
250 ml wrzątku
Parzymy 5–7 minut, przecedzamy i podajemy.

4. Napar z lipy i miodu
Napar z lipy działa łagodząco na układ nerwowy i pomaga w relaksie, ma właściwości napotne, wspiera odporność przy infekcjach i pomaga w spokojnym śnie, a kwiaty lipy od wieków były używane w Europie Środkowej do leczenia przeziębień i gorączki, a napary lipowe serwowano nawet dzieciom w średniowiecznych klasztorach.
Przepis:
-
1–2 łyżeczki kwiatów lipy
-
250 ml wrzątku
-
1 łyżeczka miodu
Parzymy 5 minut i podajemy ciepłe.

Kubek zdrowia
Rozgrzewające napary to naturalny sposób na wsparcie zdrowia w zimowe dni. Imbir, cynamon, goździki, dzika róża i lipa mają udowodnione działanie prozdrowotne i każdy z nich może stać się małym rytuałem zimowej odporności. Kubek takiego napoju to dawka naturalnych witamin i minerałów, które pomagają przetrwać zimę w dobrym zdrowiu.










